Lehmien laidunkauden ruokinta plussineen – ja pohdinnanaiheineen – ovat jälleen ajankohtaisia.

Kaikkinensa laiduntaminen tekee nautakarjalle hyvää. Yleensä eläimen yleiskunto paranee, sillä ulkona laitumella on tilaa lajinmukaiselle käyttäytymiselle ja liikkumiselle.

Aurinko on erinomainen ja tarpeellinen D-vitamiinin lähde myös lehmille. Samalla on kuitenkin hyvä varmistaa, että vettä on riittävästi ja liian kuumalta paahteelta vilvoittavaa varjoa.

Lehmien laidunkauden ruokinta – liikkeelle varovaisesti

Avain laidunkauden ruokintaan siirryttäessä on maltti. Ruokintamuutokset ovat tarpeellisia ja välttämättömiä, mutta ne kannattaa tehdä varovaisesti.

Lehmien laidunkauden ruokinta perustuu tuoreeseen nurmirehuun. Sitä voi täydentää tarvittaessa kotoisella karkearehulla.

Varmista maitotuotos täysrehuilla

Hyvän maitotuotoksen varmistavat täysrehut.

Alkukesän täysrehuksi sopii erinomaisesti Kinnusen Tähti-rehujen Maito-Tähti 190. Se sisältää riittävästi energiaa ja valkuaista.

Loppukesällä riittävän energian ja valkuaisen turvaa Maito-Tähti 210 Basic.

Valkuaisen puute – ennaltaehkäisy ja hoito

Juhannuksen jälkeen laitumet alkavat kulua hyvästä hoidosta huolimatta. Silloin on syytä seurata maidon ureapitoisuutta. Nurmirehun heikkeneminen näkyy usein valkuaisen puutteena, mikä vähentää maitomääriä ja maidon pitoisuuksia.

Valkuaisen puutosta voi pyrkiä välttämään jo etukäteen. Sopiva tuote siihen on rehuvalkuainen Tähti-Rouhetiiviste. Melassoitu Rypsi on puolestaan oikea valinta tilanteessa, jossa maidon ureataso on jo laskenut normaalista.

Lisäksi kuluneella laitumella ulkoileville lehmille on hyvä antaa energiapitoista täydennystä, kuten esimerkiksi Huippu-Tähti 200.

Asetonitautia vastaan oikeilla ratkaisuilla

Kun lehmät eivät jaksa syödä riittävästi laidunrehua esimerkiksi kuumuuden vuoksi, niitä voi uhata asetonitauti eli ketoosi. Sen oireena on huono ruokahalu.

Ensimmäisenä on hyvä huolehtia siitä, että lehmillä on lisärehua navetassa tai laitumella.

Lisäksi kannattaa harkita myös oikeanlaisen energialisän antamista lehmille.

Kinnusen Tähti-rehujen Tähti-Energialisä on erikoisrehu, joka on suunniteltu torjumaan ennaltaehkäisevästi energia-aineenvaihdunnan häiriötä ja kuntouttamaan lehmää, jonka vireys ja ruokahalu ovat laskeneet asetonitaudin takia.

Tähti-Energialisä parantaa mikrobien toimintaa. Sen avulla ruoka sulaa nopeammin ja lehmä pystyy hyödyntämään energiaa ja valkuaista nopeammin ja suurempina määrinä.

Lisäksi Tähti-Energialisä on itsessään rehua. Se sisältää nopeasti vereen imeytyvää propyleeniglykolia, jonka lehmän elimistö tunnistaa energialähteeksi.

Kilo päivässä Tähti-Energialisää on riittävä määrä lehmää kohden.

Laidunkauden ruokinnan kivennäiset

Laidunkauden alkuun ja heinäkuun loppuun osuvat ajanjaksot, jolloin tulisi huolehtia erityisen hyvin lehmien magnesiumin saannista. Se, että naudat saavat riittävästi magnesiumia, vähentää laidunhalvauksen riskiä etenkin laitumilla, joissa valkuaispitoisuus on korkea.

Kinnusen Tähti-rehujen magnesiumpitoisia kivennäisiä ovat esimerkiksi Magnesium-Tähti, Premi-Tähti Maito Max ja Tähti-täyskivennäinen Lypsy.

Rehujen koostumuksessa on huolehdittu siitä, että ne ovat monipuolisia ja täydentävät kaikin puolin oikein lehmän tarpeita.

Viljaa korvaamaan

Jos vilja on päässyt loppumaan, Kinnusen Myllyn rehuvalikoimasta löytyy edullinen korvaaja: Ohra-Kaura-Melassi-seos. Myös Tähti-Vilja Plus sopii mainiosti viljan korvaajaksi.

Monipuoliseen täydentämiseen ja ruokintatyötä kiireissä helpottamaan sopivat erinomaisesti viljan ja valkuaisen korvaajat, esimerkiksi Maito-Tähti 190, Maito-Tähti 210 Basic ja Huippu-Tähti 200.